Sales en marketing zijn de hoekstenen van ieder bedrijf. Vroeger focusten ondernemingen zich enkel op de verkoop van hun producten. En dat was eenrichtingsverkeer, want alleen de klanten waren vragende partij.
Alles veranderde door de economische groei na de Tweede Wereldoorlog. Plots begonnen ondernemingen zelf de klanten te benaderen. Te prospecteren. Nog voor dat de klant ooit van ze had gehoord. Deze trend zette zich voort in de decennia die volgden. Bedrijven zochten steeds meer contact met potentiële klanten om hun producten en diensten te tonen.
Grote ondernemingen hadden het budget voor televisiereclame, radiospotjes, posters en merkpromoties. Kleine ondernemingen hanteerden dan weer kleinschalige marketingtechnieken, zoals mond-tot-mondreclame en deur-tot-deur-bezoekjes.
Die eerste stappen in de marketing waren succesvol. Toch leven we niet meer in het verleden. De markt beweegt namelijk steeds meer richting het internet. Ook het gedrag van de klant en verkooppatronen veranderen.
Klanten bezoeken niet langer de fysieke winkels en filialen, maar schuimen het internet af op zoek naar producten. Ook houden ze contact met hun familie en vrienden via sociale media.
Een mentaliteitswijziging dringt zich op in de manier waarop we onze producten en diensten verkopen, vooral bij kmo’s. Traditionele methoden behoren voorgoed tot het verleden. We maken kennis met Marketing 3.0.
Er zijn vandaag wereldwijd wel meer dan drie miljard internetgebruikers, waarvan zo’n 1/3 een website heeft. Volgens Internet Live Stats bereikte het totaal aantal websites in 2014 de kaap van één miljard.
Bedrijven mogen deze trein niet missen. Simpelweg op het perron blijven wachten tot er iets gebeurt, heeft geen zin. Tegelijkertijd tonen die statistieken aan wat leeft bij de klanten. Het wordt dus tijd dat bedrijven het internet aanwenden om hun klantenbestand te laten groeien.
Hieronder vind je vijf stappen om te bouwen aan je portfolio en je klantenbestand met het internet uit te breiden.
Volgens de statistieken van Internet Live Stats geven deze drie miljard mensen in Google dagelijks zo’n vier miljard zoektermen in. Een Redshift Research-enquête in opdracht van het webhosting-bedrijf GoDaddy geeft dan weer aan dat amper 50 procent van de kmo’s een website heeft.
Wat houdt hen tegen? Uiteraard de opstartkost en gebrek aan ervaring, maar ook ontbreekt het geloof in het nut van een website. Deze kmo’s zijn zich nog niet bewust van het verscholen potentieel van een eigen website.
Zo biedt de aanwezigheid op het internet kansen om je bedrijf te promoten en je klantenbestand uit te breiden. Het komt bovendien de geloofwaardigheid van je zaak ten goede.
Een website is het portfolio van je bedrijf. Een brochure. De klant krijgt een beeld van je bedrijf, het team, de producten en diensten. Een blog is daarentegen gedeelde kennis en informatie over de sector van je zaak.
Hier kan je spreken over de laatste ontwikkelingen in de sector, je nieuwste producten en diensten en meer. Zo start je een conversatie op met je klanten en bouw je aan jullie relatie.
‘Makkelijk’, denk je, zo’n blog. Toch hebben vele bedrijven moeite om hun blog te laten renderen. Om de pageviews en aanwezigheid van je blog niet te verliezen, is het dus belangrijk om regelmatig nieuwe artikels te posten.
Daarbovenop moet je een interessant en relevant verhaal vertellen, gecombineerd met een aantrekkelijke lay-out.
Ledereen die online is, gebruikt Google. Het is dan ook belangrijk dat je zichtbaar bent voor je beoogde doelgroep. En de beste manier om dat te doen? (H)erkend worden door Google. Google hanteert algoritmen die miljoenen websites verwerken om zo de meest relevante informatie weer te geven.
Met Search Engine Optimization (SEO) oftewel zoekmachineoptimalisatie kan jouw website opgepikt worden door die algoritmen. Hierdoor verschijnen jouw pagina’s bij de eerste zoekresultaten in Google.
Er zijn tal van manieren om jouw SEO-ranking in Google te verbeteren. Je moet bovenal de juiste kernwoorden en wordtags gebruiken. Zo herkent Google jouw website wanneer een potentiële klant dezelfde kernwoorden gebruikt in zijn zoektocht naar een bepaald product of dienst.
Digitale marketing draait rond het promoten van producten en diensten op verscheidene onlinekanalen om klanten aan te trekken en te engageren. Dat kan je bereiken door relevante inhoud te delen op je website, blog en sociale media.
Bij digitale marketing hoor je goed na te denken over welke kanalen en platformen je gebruikt om je doelgroep te bereiken. Neem nu LinkedIn. Dat medium is heel populair bij professionals, maar is niet het juiste kanaal om een tiener te engageren.
Digitale Media zijn zeer beloftevol. Adverteerders spenderen dan ook bergen geld aan Search Engine Advertisements (SEA) en SEO om klanten aan te trekken.
Telkens een klant een aankoop doet in je fysieke winkel of op je website, hoor je zijn telefoonnummer of e-mailadres te vragen. Deze database van e-mails heeft het potentieel om elke lead in een klant te veranderen.
Om je een voorbeeld te geven: in Europa kijken mensen gemiddeld zo’n twintig keer per dag hun inbox na. Dat geeft jou de mogelijkheid om hun aandacht te trekken en vast te houden.
Vergeet niet te doen aan klantenprofilering. E-mails zijn namelijk directe touchpoints, waardoor de boodschap ook direct en relevant moet zijn. En bij de juiste persoon terecht hoort te komen. Een slechte e-mail is een verloren kans. Google Analytics bijvoorbeeld geeft jou de mogelijkheid om je klanten beter te begrijpen.
Opgelet: leads die je via het internet hebt verkregen, moeten op de juiste manier opgevolgd worden. Daarnaast mag je niet zomaar in het wilde weg schieten, maar is het van belang te weten waar precies je klanten zich bevinden.
Wil je meer weten over hoe je jouw klantenbestand kan laten groeien met het internet? Contacteer dan Yellowshape, een ervaren fullservicebureau voor digitale marketing in Antwerpen. Wij begeleiden jou graag bij het opstarten van je website en het aanwerven van nieuwe klanten door middel van onlinemarketing.
Spring mee op de trein!
Bespreek uw project met een expert en krijg directe feedback over hoe we uw uitdagingen zouden aanpakken
Gratis en vrijblijvend advies
Geen tijd te verliezen: we bellen je voor een korte afstemming. Hier bepalen we samen de volgende stappen.
We gaan elkaar ontmoeten, het wordt spannend. Laten we er direct in duiken en geen tijd verspillen. We bellen u om vragen te stellen om uw bedrijf en uitdagingen te begrijpen. Met deze informatie zullen we u vertellen hoe we het zouden aanpakken als we in uw positie zouden zijn.