Yellowshape
Ons denken
7 redenen om een responsive website mobile-first te maken

WAT IS RESPONSIVE WEBDESIGN?

Om tegemoet te komen aan het groeiende aantal mobiele surfers, begonnen webdesigners met de ontwikkeling van dubbele websites: één voor toestellen met een groot scherm en een aparte, mobiele website voor toestellen met kleine schermen.

Die mobiele sites werden specifiek ontworpen en geprogrammeerd om optimaal gebruik te maken van de kleinere schermen en de mindere nauwkeurigheid van touchscreens.

Mobile responsive design


De ontwikkeling en het onderhoud van twee aparte websites is een tijdsrovende bezigheid. Daarom coderen webdesigners nu slechts één website, waarvan de lay-out zich automatisch aanpast aan verschillende schermgroottes. Kortom: de look van de website hangt volledig af van het type apparaat waarop de gebruiker hem bekijkt.

Bezoek je de pagina’s op een groot computerscherm? Dan krijg je de volledige site te zien met alle elementen, afbeeldingen en een naviatie die volledig zichtbaar is. Als je dezelfde site vanop een smartphone bezoekt, worden er niet-essentiële elementen verborgen of verkleind. Dat vereenvoudigt de navigatie doorheen de website.

Deze manier van ontwerpen noemt men ‘Responsive Webdesign’. Men gebruikt met andere woorden dynamische layouts die zich vloeiend aanpassen aan schermgroottes.

WAT IS MOBILE-FIRST?

Oorspronkelijk werkte Responsive Webdesign volgens een top-down filosofie, waarbij de volwaardige desktopsites uitgekleed werden voor mobiele toestellen. Al bracht die vereenvoudiging praktische problemen met zich mee. Zware bestanden vertraagden bovendien het downloaden van de site op mobiele apparaten.

Gezien de evolutie naar meer mobiele toestellen was het dus verstandiger om uiteindelijk te werken met een bottom-top aanpak. Deze werkwijze kreeg de benaming Mobile First. Hieronder vind je enkele voordelen van het ontwikkelen van je website volgens de Mobile First-methode.

HOU DE CONTENT INTACT:

Een website bestaat voor 90 percent uit content. Ongeacht of het nu gaat over afbeeldingen, video, teksten, graphics of dynamische GIF’s. Op een desktop- of laptopscherm heb je veel ruimte om deze content een plaats te geven, maar dezelfde lay-out is meestal niet ideaal op mobiele schermen.

Een mobile-first aanpak zorgt ervoor dat je bedachtzamer omgaat met het plannen van je content, zodat de belangrijke boodschappen eerst zichtbaar zijn. Bij het opschalen naar grotere schermen is het dan eenvoudig om die content ook daar goed te positioneren.

EEN BETERE NAVIGATIE:

Responsive webdesign

Wanneer je elementen van een desktopsite in een mobiel scherm propt, zijn er mogelijk veel aspecten die nefast zijn voor het ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan teksten die niet meer op het scherm passen. Of afbeeldingen die plots het volledige scherm innnemen.

De uitdaging ligt in zoveel mogelijk te laten passen op een klein scherm. Je denkt dus beter vanuit die beperking. Het is immers gemakkelijker om een compacte, eenvoudige opbouw uit te breiden naar boven, dan een complexe structuur te vereenvoudigen.

KLANTENTEVREDENHEID:

Het ultieme doel van elke website is het aantal paginabezoeken verhogen. Of het nu kliks zijn van een laptop-browser of een browser op een smartphone. Maar een zware, gecomprimeerde pagina laden op een mobiel apparaat? Wel, dat zorgt voor frictie bij bezoekers.

Een geoptimaliseerde en mobielvriendelijke website zorgt daarentegen voor een zorgeloze ervaring. En helpt jouw pageviews te verhogen.

KLAAR ZIJN VOOR DE TOEKOMST:

De wereld is al volop geëvolueerd naar smartphones. En er liggen zelfs al andere schermen en platformen in het verschiet, zoals smartwatches en Virtual Reality (VR).

Volgens analysten liggen de hoogdagen van de tradiotionele pc achter onsen behoort de wereld nu toe aan mobiele toestellen. Met een mobile-first strategie ben je alvast voorbereid op alle schermen die nog komen.

FOLLOW THE MONEY:

Facebook lichtte toe dat in 2015 maar liefst 80 % van hun advertentie-inkomsten afkomstig waren van mobile. Door het toenemende mobiele gebruik zijn ook adverteerders in groten getale overgestapt naar mobiele platformen.

Het zal niet lang meer duren vooraleer de advertentiebudgetten voor mobiel die van de desktop- en laptopmarkt hebben overtroffen.

BEHEERBAAR HOUDEN:

Vroeger bouwden webdesigners een volledig, uitgewerkte website voor de dekstopgebruikers. Daarna maakten ze pas een gestripte versie voor mobiele gebruikers.

Nu kan je als designer van start gaan met een mobiele versie van de website waarop alle belangrijke informatie al aanwezig is. Deze site kan je dan stelselmatig geavanceerder maken voor gebruikers op de traditionele computerschermen. Aangezien de meerderheid van bezoekers via mobiel komt, kan je alvast deze doelgroep snel opvangen..

PROBEER OP TE VALLEN:

In 2015 kondigde Google ook aan dat ze meer zoekopdrachten ontvingen via mobiele apparaten dan via de traditionele computers. Het introduceerde daarom ook een nieuw systeem genaamd Accelerated Mobile Pages (AMP).

Dat systeem zorgde ervoor dat pagina’s sneller geladen worden op mobiele netwerken en minder bandbreedte verbruiken. Een andere inovatie kwam er met Mobilegeddon, een algoritme dat mobiel-vriendelijke website hoger rangschikt dan sites die niet mobiel geoptimaliseerd zijn. Met een mobile-first strategie zorg je dat jouw zoekresultaten bij Google erop vooruitgaan.

Gebruikers zijn ongeduldig en hebben vaak een aandachtsboog van enkele seconden. Ze willen snel resultaat. Mede dankzij sites als Google is er de verwachting gecreëerd dat alles supersonisch moet gaan. Zelfs tot op de miliseconde.

Een website die zijn bezoekers niet snel genoeg kan geven wat ze zoeken, verliest klanten. En welke zaak wil dit nu riskeren?

Wil je jouw website responsive maken volgens het mobile-first principe? Contacteer dan Yellowshape, een fullservice bureau voor de digitale zichtbaarheid van bedrijven.

Don't waste time

Bespreek uw project met een expert en krijg directe feedback over hoe we uw uitdagingen zouden aanpakken

Gratis en vrijblijvend advies

Geen tijd te verliezen: we bellen je voor een korte afstemming. Hier bepalen we samen de volgende stappen.

We gaan elkaar ontmoeten, het wordt spannend. Laten we er direct in duiken en geen tijd verspillen. We bellen u om vragen te stellen om uw bedrijf en uitdagingen te begrijpen. Met deze informatie zullen we u vertellen hoe we het zouden aanpakken als we in uw positie zouden zijn.

Wat is jouw naam?
Please fill out this field
Please fill out this field
Vorige
Hoe kunnen we je bereiken?
Please fill out this field
Please fill out this field
Vorige
Bedankt  voor uw interesse in onze oplossingen! We reageren zo snel mogelijk op je  bericht!
Oeps! Er  is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.