Yellowshape
Ons denken
Een mobiele website of een eigen app ontwikkelen?

Een website die er niet goed uitziet of zelfs onbruikbaar is op een mobiel komt niet professioneel over en kan je klanten kosten. Is verkoop of informatieverstrekking via internet van belang voor jouw zaak hou dan zeker ook rekening met het belang van mobiele applicaties.
Maar wat is nu het beste? Een website die op mobiel werkt, of een eigen app? Zoals vaak hangt het af van je situatie, al is een mobiele-ready website echt wel een minimumvereiste.

MAAR WAT IS NU EIGENLIJK HET VERSCHIL TUSSEN EEN MOBIELE READY WEBSITE EN EEN APPLICATIE (APP)?

Mobiele Website

Een mobiele ready website noemen we in de webontwikkeling"responsive".Dit omdat het design en de inhoud van de website zich aanpassen aan de dimensies van het apparaat van de gebruiker.
De dagen dat iedereen op een vergelijkbare monitor naar onze inhoud keek is lang voorbij, dus ook onze website moet zich kunnen aanpassen op basis van hoe (en waar) we ze bekeken wordt.
Aan de basis is het nog altijd een website zoals we die van vroeger kennen, een aantal HTML paginas met informatie. Enkel zorgen we dat deze paginas zich aanpassen op basis van het apparaat dat de aanvraag doet.Zit iemand thuis op een computer met groot scherm te werken dan geven we hem de uitgebreide artikels met veel fotos.Doet hij de aanvraag vanop een smartphone dan laten we de samenvatting van het artikel zien en een thumbnail van de fotos.
De aanpassingen aan de HTML code standaard laten ons toe deze zaken op voorhand te voorzien, en het gros van de Content Management Systemen (CMS) bieden dit ook standaard aan.

Bij een mobiele app hebben we het over een klein programma dat specifiek voor een software omgeving geschreven wordt. Hou er dus rekening mee dat je voor alle gangbare systemen mobiele applicaties ontwikkelen zal moeten (iOS, Android,...). Apps bieden het voordeel dat ze beter geïntegreerd zijn met de hardware en software van het toestel dat je gebruikt. Al moeten we hierbij zeggen dat websites de laatste jaren een grote inhaalbeweging hebben gemaakt en ondertussen ook gebruik kunnen maken van specifieke functionaliteiten zoals bijvoorbeeld de camera, lichtsensor of notificaties.

Mobiele Applicaties

Het is vaak ook mogelijk om een applicatie te maken laten samenwerken met je bestaande site. Zo zou je bijvoorbeeld een app kunnen maken die het makkelijk maakt voor klanten om te shoppen op hun telefoon.Via de website hebben ze dan hun adres en andere gegevens al op voorhand kunnen ingeven zodat dat niet noodzakelijk via het kleine smartphone toetsenbord moet.

OK, MAAR WAT IS NU HET BESTE?

Zoals we daarnet al vertelde is het geen zwart-wit keuze, maar eerder een aanvulling. De mobiele site is echt het minimum en zou dus ook best je eerste stap zijn.
Als je daar dan een specifieke functie hebt die niet goed via de browser werkt, of een populaire functie die je beter in de verf wil zetten kan een app ontwikkelen uitkomst bieden.
De mobiele website is over het algemeen ook minder kostelijk om te bouwen en makkelijker aan te passen, als je niet zeker bent van je functionaliteit is dit echt wel je beste beginpunt.

WEBSITE VS APPLICATIES: ENKELE BEDENKINGEN

1. Beschikbaarheid:

Websiteszijn ogenblikkelijk beschikbaar voor iedereen. Je bent niet afhankelijk van het feit of gebruikers al dan niet je app vinden en installeren.De drempel om gebruikers aan te trekken is dus kleiner.

2. Compatibel:

Websites werken via een browser, en die heb je op alle apparaten. Een app moet je zelf in elk operating system beschikbaar maken (en onderhouden).

3. Upgrades:

Je website pas je even aan en dan is dat voor iedereen onmiddellijk beschikbaar.Bij een app moet je hopen dat de gebruiker tijdig een upgrade doet naar de meest recente versie van de app. Je bent dus afhankelijk van de acties van je gebruikers hiervoor. (Let ook op voor "verplichte" upgrades als het OS zich aanpast. Voor een goed gebruiksgemak die je er natuurlijk voor te zorgen dat je app hierbij steeds correct blijft functioneren.)

4. Beschikbaarheid:

Een app die op het homescreen van een gebruiker leeft zal waarschijnlijk vaker worden geopend dan een website in een browser. Dit kan zorgen voor een verhoogd engagement.

Natuurlijk zijn er nog veel meer argumenten pro of contra. Vraag vrijblijvend advies aan het team van Yellowshape om te weten te komen welke oplossing het best zou zijn voor uw zaak.

Don't waste time

Bespreek uw project met een expert en krijg directe feedback over hoe we uw uitdagingen zouden aanpakken

Gratis en vrijblijvend advies

Geen tijd te verliezen: we bellen je voor een korte afstemming. Hier bepalen we samen de volgende stappen.

We gaan elkaar ontmoeten, het wordt spannend. Laten we er direct in duiken en geen tijd verspillen. We bellen u om vragen te stellen om uw bedrijf en uitdagingen te begrijpen. Met deze informatie zullen we u vertellen hoe we het zouden aanpakken als we in uw positie zouden zijn.

Wat is jouw naam?
Please fill out this field
Please fill out this field
Vorige
Hoe kunnen we je bereiken?
Please fill out this field
Please fill out this field
Vorige
Bedankt  voor uw interesse in onze oplossingen! We reageren zo snel mogelijk op je  bericht!
Oeps! Er  is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.