Het beste startpunt voor een onlinefirma - die misschien nog niet veel merkbekendheid geniet - is zorgen dat gebruikers je vlot onlinevinden. Online zoeken is een van dé manieren waarop gebruikers in contact komen met nieuwe bedrijven.
Natuurlijk hangt veel af van hoe hoog je website scoort. Volgens statistieken van zoekmachines doen ongeveer 90% van de surfers niet de moeite om verder te kijken dan de eerste pagina van de zoekresultaten. Daarom moet je uitzoeken hoe je op die eerste pagina terechtkomt.
Google is wereldwijd de meest populaire zoekmachine. Van de miljarden zoekopdrachten die dagelijks over de hele wereld worden gemaakt, bedraagt Google’s aandeel op desktopcomputers 75% en op mobiele apparaten zelfs 90%. Het is dus belangrijk voor bedrijven om vindbaar te zijn op Google. En zo hoog mogelijk te scoren op de ranking.
Om hoger te scoren op de SERP (Search Engine Result Page) van Google zijn er enkele stappen die elke online zaak moet nemen. Zo zijn er veel factoren die SEO (Search Engine Optimization oftewel zoekmachine-optimalisatie) beïnvloeden, waaronder de zoekopdrachten van gebruikers, zoekmachine algoritmes en steeds evoluerende SEO-strategieën.
Het doel van Google is om de meest relevante en waardevolle zoekresultaten aan te bieden. De zoekmachine van Google wordt continu geüpdatet en verfijnd om de zoekervaring van de gebruikers te verbeteren. Met als gevolg dat SEO ook steeds up-to-date moet worden gehouden. Zo blijven je strategieën effectief in deze steeds veranderendediscipline.
Google voert ongeveer elke twee à drie maanden een update uit van zijn algoritmes. Deze updates definiëren steeds opnieuw een vereiste om je ranking te behouden of verhogen. In het laatste ‘Penguin’-algoritme worden back-links nauwkeurig onderzocht en websites met links van lage kwaliteit gestraft.
Die aanpak verschilt hard met het ‘Panda’-algoritme. Dat algoritme werd geïntroduceerd in 2011 en kreeg in 2015 nog een update met versie 4.2. Dat algoritme legde vooral de nadruk op de kwaliteit van content. Ook verlaagde het de positie van websites met een inhoud van lage kwaliteit.
Keywords spelen een cruciale rol bij het schrijven van kwaliteitscontent. Ook verbeteren ze de positie in zoekmachines. Algoritmes doorzoeken websites en indexeren de site op basis van deze keywords. Vaak zijn het combinaties van meerdere woorden.
Bijvoorbeeld: een persoon is op zoek naar informatie over het ontwikkelen van een website. Hij zoekt nooit op enkel de term ‘ontwikkelen’, maar eerder naar ‘goede tips website ontwikkelen’. Dat vormt dan een zogenoemde ‘long tail keyword’.
Het is een goede gewoonte om tijdens het schrijven van je teksten te zoeken naar populaire keywords. Er zijn veel manieren om het juiste keyword te vinden, zoals praten met personen uit dezelfde sector, praten met enkele consumenten en zo uitdokteren hoe ze jouw aanbod zouden omschrijven.
Er zijn ook enkele SEA-tools die je helpen bij het identificeren van de juiste long-tail keywords. Wat je ook kan doen, is een kijkje nemen bij de website van een concurrent. Zo zie je met welke keywords hij potentiële klanten naar zijn site lokt.
Off-page wil zoveel zeggen als alle binnenkomende en uitgaande links op een website. Off-page-SEO speelt een belangrijke rol bij het opstellen van informatie over een website. In grote mate bepaalt het ook de populariteit van een webpagina.
De algoritmes kijken namelijk naar verschillende paramaters - waaronder de kwaliteit van links - om de rangschikking van de pagina te bepalen. Het laatste ‘Penguin’ algoritme legt bijvoorbeeld veel nadruk op de links. Praktijken zoals gedupliceerde links, spamlinks en aangekochte links hebben invloed op de kwaliteit. En verlagen dus de rangschikking van je pagina.
Goede gewoontes zijn het schrijven van teksten met gepaste links, inzichten van andere websites delen en hiernaar linken.Ook kan je zorgen dat je inhoud door bezoekers gedeeld wordt, waardoor je binnenkomende links krijgt.
We versieren en verfraaien onze websites om onze bezoekers een goede indruk te geven. Maar Google denkt alleen maar in algoritmes. De zoekmachine krijgt geen warm gevoel bij het bezoeken van je website. Maar hoe kan je dan wel indruk maken op Google? Het antwoord is on-page-optimalisatie.
Wil je dat Google je suggereert aan gebruikers? Dan moet je jouw website ‘versieren’. Dat doe je met onder meer:
Bij SEO ligt de nadruk op relevantie en niet enkel op extravagantie. Elk onderdeel van de pagina speelt een rol: van hoofdtitel tot voetnoot, zelfs de metaomschrijving. Hoewel ze individueel misschien niet je score verhogen op Google, bepalen ze toch mee de kwaliteit van je inhoud. En zorgen ze dus voor meer bezoekers.
Het einddoel van alle zoekresultaten is om de gebruiker naar een pagina te brengen die het meest aanleunt bij zijn/haar noden. Google houdt constant informatie bij van gebruikers om te begrijpen waar ze naar op zoek zijn.
Zo is het veel waarschijnlijker dat iemand die in Brussel zoekt naar ‘Diamantbuurt’, resultaten wil zien van de Antwerpse diamantbuurt en niet die van New York. De les die je hieruit kan trekken? Voorzie lokale informatie op je website, zoals een contactadres.
Zo neemt Google je site mee op in locatie-gebaseerde zoekopdrachten, die vanop mobiele toestellen worden gedaan. Het grootste deel van de zoekopdrachten komt namelijk van smartphones die je locatie kunnen aflezen.
Ben je overtuigd van het nut van bovenstaande punten? Implementeer zedan in je website. Toch kan je nog steeds falen als je achteraf je SEO niet gaat opmeten. Analyse van de resultaten is zeer belangrijk omdat het kan aangeven of je in de goede richting aan het gaan bent of niet.
Om meer te weten te komen over hoog scoren in Google, kan je Yellowshape contacteren. Wij zijn een ervaren SEO-firma in Antwerpen.Bij ons krijgt jouw zaak stap-voor-stap-begeleiding om de juiste website te bouwen met een doelgerichte contentstrategie.
Bespreek uw project met een expert en krijg directe feedback over hoe we uw uitdagingen zouden aanpakken
Gratis en vrijblijvend advies
Geen tijd te verliezen: we bellen je voor een korte afstemming. Hier bepalen we samen de volgende stappen.
We gaan elkaar ontmoeten, het wordt spannend. Laten we er direct in duiken en geen tijd verspillen. We bellen u om vragen te stellen om uw bedrijf en uitdagingen te begrijpen. Met deze informatie zullen we u vertellen hoe we het zouden aanpakken als we in uw positie zouden zijn.