Wat is een wireframe, mockup of prototype?

Bij de ontwikkeling van een professionele website, krijg je misschien weleens de termen wireframe, mockup of prototype te horen. Het is vakjargon dat goed bekt voor een webdesigner, maar jou misschien wat vreemd in de oren klinkt. In deze blog lees je wat er precies bedoeld wordt met deze begrippen.

WAT ZIJN WIREFRAMES?

Een wireframe kan je beschouwen als het skelet, de blauwdruk of de eenvoudige structuur van jouw website. Zo moet een wireframe duidelijk een simplistische weergave bevatten van hoe de website er uiteindelijk gaat uitzien.

Tijdens het ontwerp van het wireframe denken webdesigners na over de hoeveelheid van pagina’s, de navigatie- en paginastructuur en welke inhoud of functies waar geplaatst worden.

In deze fase mag je niet te veel in detail treden, maar een globale weergave voorzien. Een goede wireframe geeft op een heldere manier weer welke richting het design moet uitgaan.

Wireframes worden meestal gebruikt als documentatie van het hele project. Omdat ze statisch en eenvoudig zijn, zie je vaak toegevoegde notities om de interactie of technische informatie toe te lichten.

WAT IS EEN MOCKUP?

Een mockup iswaarheidsgetrouwe, statische ontwerpweergave. Heel vaak is een mockup een visuele ontwerptekening of zelfs het eigenlijke visuele ontwerp.

Een goed gemaakte mockup helpt je definitieve beslissingen te nemen over de kleurenschema's, visuele stijl en typografie van de website. Met een mockupkan je experimenteren met het visuele aspect van je website om te zien wat er het beste uitziet.

Kortom: een mockup bouwt verder op het wireframe en gaat verder in detail wat betreft kleuren en design.

WAT IS EEN PROTOTYPE?

Een prototype, vaak verward met een wireframe, is een middelhoge tot hoge getrouwheidsrepresentatie van de uiteindelijke website. Zo kan de eindgebruiker of klant makkelijk doorheen de pagina’s navigeren en de belangrijkste interacties op dezelfde manier ervaren als bij het eindproduct.

Een prototype is een simulatie van de uiteindelijke interactie tussen de gebruiker en de interface. Het lijkt misschien niet helemaal op de definitief afgewerkte website, maar zou toch al vrij gelijkaardig moeten zijn.

WERK NU SAMENMET EXPERTS VOOR EEN PROFESSIONELE WEBSITE

Ben je geïnteresseerd in een bedrijfswebsite die bezoekers omzet in klanten? Contacteer dan Yellowshape, een digital agency in Antwerpen voor websites, online marketing en website-optimalisatie.

Plan meeting

Plan je graag onmiddellijk een meeting in?

Wil je al eens even zien en horen wie er achter Yellowshape zit? En wat wij voor jou kunnen betekenen? Laat ons dan een vrijblijvende videocall houden. Plan nu zelf een datum en tijdstip in!