Wireframe maken: waarom is het de eerste stap?

In deze blog lees je waarom een wireframe maken onvermijdelijk is bij de start van een website. Zoals de bouw van een huis begint met een blauwdruk, start de ontwikkeling van een website met een wireframe.

VISUALISATIE VAN DE WEBSITESTRUCTUUR

Een wireframe maken is de eerste stap in de ontwikkeling van jouw website. Zo zet je met een wireframe abstracte ideeën om in een realistisch, overzichtelijk en gestructureerd plan.

Dankzij een wireframe kunnen de verschillende partijen rond de tafel (webdesigners, copywriters, marketeers én de klant) op één lijn zitten en hun meningen geven, waarna het plan aangepast kan worden.

FOCUS OP DE OPBOUW

Bij een wireframe word je niet afgeleid door alle overbodige zaken zoals kleuren en afbeeldingen. Je ziet enkel de structuur van de webpagina’s tot op het bot. De focus kan daarom volledig liggen op de gebruiksvriendelijkheid en de mate waarin de opbouw tot conversies kan leiden.

NAVIGATIE

In de fase van het wireframe kan je testen hoe makkelijk (of moeilijk) het voor de bezoekers zal zijn om doorheen de website te navigeren en bepaalde pagina’s te vinden. Zo kan je in deze fase bepaalde knopen doorhakken. Denk maar aan:

  • Een dropdownmenu of niet?
  • Gebruik je één navigatiebalk of ook secundaire navigatiebalken?
  • Zijn breadcrumbs nuttig of leiden ze te hard af?
  • Is de navigatiestructuur wel intuïtief genoeg?

ONTWIKKELING VAN CONTENT WORDT EFFECTIEVER

In het wireframe van een website kan je per pagina al in blokjes beslissen wat je waar wilt vertellen. Dat komt de gebruiksvriendelijkheid van jouw website ten goede, want iedere bezoeker wenst graag een overzichtelijke pagina waar hij direct de informatie vindt die hij nodig heeft.

Een wireframe helpt jou ook bij het bepalen van het juiste lettertype, de grootte van het font, de positie van de headline, de hoeveelheid tekst. Dat alles verhoogt de aantrekkelijkheid van jouw pagina voor jouw potentiële klanten.

KOSTEN EN TIJD BESPAREN

Je bespaart door het maken van een wireframe enorm veel tijd. Zo weet het developteam exact wat het moet doen en ook de copywriter weet precies welke boodschap waar moet komen. Zo voorkom je misverstanden, tijdverlies en bijgevolg onnodige extra kosten.

WERK NU SAMENMET EXPERTS VOOR EEN PROFESSIONELE WEBSITE

Ben je geïnteresseerd in een bedrijfswebsite die bezoekers omzet in klanten? Contacteer dan Yellowshape, een digital agency in Antwerpen voor websites, online marketing en website-optimalisatie.


Plan meeting

Plan je graag onmiddellijk een meeting in?

Wil je al eens even zien en horen wie er achter Yellowshape zit? En wat wij voor jou kunnen betekenen? Laat ons dan een vrijblijvende videocall houden. Plan nu zelf een datum en tijdstip in!