Welke sociale media zijn geschikt voor jouw bedrijf?

Miljarden mensen hebben een account op sociale media. Jouw bedrijf kan via sociale media daarom vele potentiële klanten bereiken. Maar welke kanalen zijn nu precies geschikt voor je zaak? Je leest het in deze blog.

Sociale media zijn een van de meest effectieve marketingtools voor een ambitieuze, moderne onderneming. Van gratis accounts tot betalend adverteren: op sociale media kan je jouw visibiliteit op het internet vergroten, volgers krijgen en uiteindelijk meer klanten aantrekken.

Maar ja, er zijn ongelofelijk opties. Als kleine tot middelgrote onderneming is het moeilijk om te kiezen welke sociale media je gaat gebruiken. De gouden regel is om aanwezig te zijn op de kanalen die jouw doelgroep gebruikt.

Hieronder geven we een voorstelling van de voornaamste sociale media en hun gebruikers:

FACEBOOK

Facebook is met meer dan 2 miljard gebruikers het populairste platform ter wereld. Het bereik is zo groot dat sommige kleine zaken zelfs enkel een Facebook-account hebben in plaats van een website. De opties zijn dan ook talrijk.

Zo kan je als bedrijf een professionele pagina aanmaken, waarmee je foto’s, video’s, polls, vragen en mededelingen kan posten. Je kan een levendige, vitale ‘community’ starten met je huidige en potentiële klanten.

Ook heb je de optie om op Facebook betalende advertenties te publiceren. Die advertenties kan je segmenteren op leeftijd, locatie, interesses, enzovoort. Kortom: jij kan bepalen wie je advertenties te zien krijgt.

Gebruikers en voordelen:

 • Alle leeftijden: van kinderen, pubers en jongvolwassen tot ouders en senioren. Met een account op Facebook bereikt jouw zaak jong en oud.
 • Alle markten: in tegenstelling tot sommige andere sociale media is Facebook zowat in ieder land ter wereld populair. Enkel in Azië wordt het kanaal minder gebruikt.
 • Facebook-groepen: gebruikers met dezelfde interesses verenigen zich vaak in ‘groepen’ op Facebook.

INSTAGRAM

Na Facebook heeft Instagram de meeste gebruikers. Het kanaal wint vooral aan populariteit bij tieners, pubers en jongvolwassen. Als jouw zaak jongeren als doelgroep heeft, is Instagram het medium dat je moet gebruiken.

Wat Instagram onderscheidt? De focus op afbeeldingen. Om succesvol te zijn op dit platform, hoor je dus kwalitatieve foto’s en video’s te publiceren op jouw feed. Ook heb je de mogelijk om betalend te adverteren.

Gebruikers en voordelen:

 • Tieners, pubers en jongwolwassen
 • Voor populair bij vrouwen
 • Internationaal even groot bereik als Facebook

LINKEDIN

Is jouw zaak B2B-gericht? Dan hoor je actief te zijn op LinkedIn. Het is de ideale manier om te connecteren met andere bedrijven en professionals. Ook kan je er zelfs nieuwe medewerkers vinden.

Het platform focust zich minder op foto’s en video’s en meer op het verspreiden van informatieve content die een meerwaarde biedt. LinkedIn is niet het meest ideale medium om op te adverteren, maar het behoort wel te de mogelijkheden.

Gebruikers:

 • Bedrijven en organisaties
 • High-profile professionals

TWITTER

Bedrijven hebben de mogelijkheid om op Twitter 'viraal' te gaan, omdat een reeks re-tweets ertoe kan bijdragen dat je posts of ‘tweets’ miljoenen mensen bereiken. Daarom gebruiken vele politici – denk maar aan Amerikaans president Trump – deze tool.

Je kan ook betalend adverteren op Twitter, maar het is minder gebruikelijk als op Facebook of Instagram.

Gebruikers:

 • Alle leeftijden, maar erg populair bij tieners

PINTEREST

Je kan Pinterest beschouwen als een online prikbord, bladwijzer of bulletinboard, maar met meer organisatorische functionaliteiten. Zo ‘pinnen’ of bewaren gebruikers op hun feed afbeeldingen of webpagina’s die ze tegenkomen op het internet.

Heb je een restaurant? Dan is Pinterest interessant voor jou, want het medium wordt vaak gebruikt om (afbeeldingen van) recepten en gerechtente delen.

Gebruikers:

 • Volwassenen
 • Voornamelijk vrouwen

TREK NU ALS EEN ECHTE PRO KLANTEN AAN VIA SOCIALE MEDIA!

Wil je op een succesvolle, effectieve manier klanten winnen via sociale media? Dan heb je nood aan een professionele campagne. Contacteer nu Yellowshape, het digital agency in Antwerpen dat gespecialiseerd is in klanten aan te trekken via het internet.

Plan meeting

Plan je graag onmiddellijk een meeting in?

Wil je al eens even zien en horen wie er achter Yellowshape zit? En wat wij voor jou kunnen betekenen? Laat ons dan een vrijblijvende videocall houden. Plan nu zelf een datum en tijdstip in!