Wat kan je webapplicatie succesvol maken?

Webapplicaties zijn een belangrijk onderdeel van de hedendaagse webontwikkeling. Dit is zeker waar in een tijd dat mensen werken op een steeds grotere variëteit van toestellen en besturingssystemen. Het converteren van je bedrijfstools van native applicaties naar webapplicaties zorgt ervoor dat je diensten altijd en overal bereikbaar zijn.

We zijn aangekomen in een tijdperk waar snelheid en flexibiliteit primeert. Elke vooruitstrevende organisatie is daarom steeds op zoek naar manieren op de werksnelheid, service en reactieratio te verbeteren en juist daarom kiezen ze voor een webapplicatie te laten maken op maat van hun organisatie. Wanneer het op de ontwikkeling van webapplicaties aankomt bouwt echter niet elke web-developer het efficiënte systeem dat u nodig heeft. Indien je nadenkt over de bouw van je eigen web app, kan het interessant zijn om de verschillende aspecten te kennen die je applicatie succesvol kunnen maken.

Webapplicatie Ontwikkeling

1. SNEL


Het eerste dat een succesvolle webapplicatie moet zijn is snel. Dit voornamelijk in relatie tot de laadtijden en de reactietijd. Geen enkele gebruiker wil geconfronteerd worden met vertragingen. Daarom moet je je webapplicatie zo ontwikkelen dat deze punctueel is. Succesvolle apps doen hun werk op het juiste moment, niet ervoor of erna.


2. GEFOCUST


Een goede web app moet minimaal zijn. Het mag met andere woorden geen overbodige onderdelen bevatten. Het is de aanwezigheid van die onnodige elementen die de meeste apps traag en verwarrend maakt. Zoals eerder vermeld moet je doel in web applicatie ontwikkeling zijn dat je app zo snel als mogelijk is.

Alles dat geen noodzakelijke functie verricht in je app zou idealiter moeten verwijderd worden uit je app. Volgens deze denkwijze zou je ook onderdelen die dezelfde functie uitoefenen moeten ontwikkelen op dezelfde code. Hoe minder lijnen code er in je app zitten, hoe sneller deze zal werken.


3. INTUÏTIEF


Hoe makkelijk je gebruikers je webapplicatie kunnen gebruiken zal ook mee het succes ervan bepalen. Een goede app moet rechttoe rechtaan zijn, hoe complex sommige onderdelen soms ook kunnen zijn. Je moet je focussen op zowel eenvoud als op het begrijpen van de menselijke psychologie. In een ideale situatie zouden je bezoekers geen inleidingscursus moeten doorlopen alvorens ze je app kunnen gebruiken. Zelfs bij hun eerst gebruik zouden ze de app intuïtief moeten kunnen gebruiken.

De gebruikersinterface is het belangrijkste onderdeel in de ontwikkeling van een webapplicatie. Belangrijk is het om te testen en blijven testen. Je moet er zeker van zijn dat iedereen, ongeacht hun computervaardigheden, je applicatie zonder te worstelen kan gebruiken. Zorg er ook voor dat je knoppen duidelijk gelabeld worden en eenvoudig te begrijpen zijn.


4. ONBEPERKTEr is niets zo frustrerend als op limieten stuiten als je een bepaalde app of dienst aan het gebruiken bent. Hetzelfde geld ook voor webapplicaties. Je app zou zo ontworpen moeten zijn dat gebruikers nooit op zware restricties stuiten als ze ermee aan het werk zijn. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je app alle functionaliteit in de wereld moet bevatten. Het wil enkel zeggen dat je app enkel de functionaliteiten moet bieden die binnen zijn domein liggen.

Een goed voorbeeld van een onbeperkte web app is Google Analytics. Deze app is eenvoudig te gebruiken in hun eerste opzet, maar bieden nog een brede waaier aan geavanceerde functionaliteiten als je wat dieper gaat graven.


5. FLEXIBEL


Je applicaties moeten zoveel mogelijk meerwaarde bieden aan je gebruikers. Dit wil zeggen dat je jouw webapplicatie ook moet aanpassen aan de feedback van je gebruikers. Ook al is het niet mogelijk om alle feedback daadwerkelijk te integreren, zou je toch moeten focussen op het creëren van een app die de beste meerwaarde biedt aan je gebruikers.

Wanneer je mettertijd meer en meer feedback krijgt van je gebruikers, kan je deze implementeren in je applicatie. Je app zal dan mee evolueren met het daadwerkelijke gebruik en de noden van je gebruikers. Best is dat je nieuwe functionaliteit toevoegt vooraleer de meeste gebruikers beseffen dat ze het nodig hebben. Ontwikkel nuttige toevoegingen zodat de gebruikservaring van je users continu verbeterd wordt.

6. BESCHIKBAAR

Als je bezoekers je applicatie niet kunnen gebruiken op het moment dat ze willen zullen ze gefrustreerd raken. Dit kan een negatieve impact hebben op je zaken en je klantenbinding. Een succesvolle webapplicatie moet op elk moment beschikbaar zijn als een gebruiker hierom vraagt. Het moet altijd beschikbaar zijn, eenvoudig te bereiken en er mogen geen obstakels in de weg staan. Een efficiënt platform en betrouwbare serverinfrastructuur zijn onmisbaar om dit aan je gebruikers te kunnen garanderen.

7. VEILIG


Webapplicatie Veiligheid

Als je webapplicatie gebruikersgegevens lekt zullen personen natuurlijk niet geneigd zijn om je app te blijven gebruiken. Beveiliging moet dan ook een topprioriteit zijn bij het ontwikkelen van een webapplicatie. Je app moet toevallige of kwaadwillige acties die buiten het vooropgestelde gebruik van je systeem vallen zien te voorkomen. Het moet het effectieve verlies of de openbaring van gevoelige informatie ten allen tijde vermijden.

8. SCHAALBAAR


Bij webapplicatie ontwikkeling moet je er ook rekening mee houden dat alles schaalbaar is. De applicatie moet in staat zijn om overweg te kunnen met een stijging van het gebruik zonder dat dit impact heeft op de performantie van het systeem. Op elk ogenblik moet je app meer gebruikers aankunnen, meer functionaliteit kunnen toevoegen en hierin een balans kunnen vinden.


9. TESTBAAR


Testbaarheid is de mate waarin componenten van je systeem gemakkelijk getest kunnen worden tijdens de ontwikkeling. Een goed systeem laat toe om bepaalde test criteria aan te maken en hierna je systeem aan de hand van die criteria te testen. De enige manier om er zeker van te zijn dat je systeem goed draait is het testen van zoveel mogelijk scenario’s.

Rekening houden met deze 9 kenmerken voor, tijdens en na de ontwikkeling van je webapplicatie zal mee bijdragen tot het succes van je web app. Natuurlijk is deze lijst niet volledig, aangezien er nog zo veel aspecten van invloed kunnen zijn op je app. De aangehaalde onderwerpen hierboven zijn echter wel belangrijke punten waar je zeker rekening mee dient te houden.

Ben je op zoek naar een expert die webapplicaties bouwt en rekening houdt met de bovengenoemde aspecten? Yellowshape is een van de meest vakkundige bedrijven om mee samen te werken. Door jarenlange ervaring en een team van getrainde en gemotiveerde ontwikkelaars kan je op Yellowshape rekenen om van je webapplicatie een succes te maken. Zet een stap in de goede richting en contacteer ons vandaag

Plan meeting

Plan je graag onmiddellijk een meeting in?

Wil je al eens even zien en horen wie er achter Yellowshape zit? En wat wij voor jou kunnen betekenen? Laat ons dan een vrijblijvende videocall houden. Plan nu zelf een datum en tijdstip in!