SEO of SEA: wat is het best voor jouw zaak?

Op het gebied van digitale marketing zijn er twee termen die keer op keer terugkeren: SEO en SEA. Jij kent ondertussen misschien al wel het verschil tussen beiden, maar welke van die twee online marketingtechnieken rendeert nu het best voor jouw zaak?

WAAR STAAN SEO EN SEA PRECIES VOOR?

SEO staat voor Search Engine Optimization oftewel zoekmachine-optimalisatie. In dat proces optimaliseren we jouw website, zodat zoekmachines je webpagina’s hoger rangschikken in de ‘organische resultaten’. En dus boven de pagina’s van je directe concurrenten.

Er zijn allerlei technieken die vallen onder de noemer SEO, namelijk:

 1. De optimalisatie van de structuur en inhoud van je website.
 2. Een zoekwoordenanalyse. Zo zien we met welke zoekwoorden consumenten naar je producten of diensten zoeken. Die zoekwoorden verwerken we dan in de content van je website, zodat potentiële klanten op jouw website belanden.
 3. De maximalisatie van externe backlinks, wat we ook wel ‘link building’ noemen. Met linkbuilding zorgen de specialisten voor relevante links op andere websites, die naar jouw website verwijzen. Op deze manier word je een autoriteit in je werkgebied, krijg je meer bezoekers en scoor je hoger in Google.

SEA staat voor Search Engine Advertising, ook wel PPC of Pay-Per-Click genoemd. Het is het proces van adverteren op Google en andere vergelijkbare zoekmachines. Advertentieresultaten worden bovenaan en rechts van de organische resultaten van zoekmachines weergegeven.

Is Pay-Per-Click wartaal voor jou? Wel, dat is eigenlijk een bekende betaalmethode in de marketing. Het betekent eigenlijk dat je enkel betaalt wanneer een potentiële klant op je adverenties klikt.

VOORDELEN SEO

 • Kosteloos. Je stijgt geleidelijk in de zoekresultaten zonder geld uit te geven aan advertenties.
 • Meer bezoekers. Een hogere positie in Google levert jou ongetwijfeld meer bezoekers op.
 • Verhoogde credibiliteit. Omdat de pagina’s van jouw website steeds bovenaan verschijnen, krijg je een geloofwaardige reputatie en wordt jouw bedrijf een autoriteit in je werkveld.
 • Blijvend resultaat. Zolang je doorgaat met SEO blijft jouw bedrijf gegarandeerd hoog scoren in de zoekmachines. Het is een continue investering op lange termijn.
 • Gebruiksvriendelijke website. De veranderingen die je doorvoert aan de structuur en inhoud van je website, komt de gebruikservaring van jouw bezoekers ten goede. En daardoor blijven ze natuurlijk langer.

NADELEN SEO

Het voornaamste nadeel van SEO? Het is een werk van lange adem. Jouw website komt niet van de ene op de andere dag helemaal bovenaan in de zoekresultaten van zoekmachines.

Bovendien moet je jouw SEO-inspanningen continue voortzetten, anders krijgt jouw website weer geleidelijk een lagere positie in Google.

VOORDELEN SEA

 • Eerste positie. Als jouw advertenties sterk zijn, verschijn je écht helemaal bovenaan in de zoekresultaten, zelfs nog boven de ‘organische’ zoekresultaten of de resultaten die behaald zijn met SEO.
 • Direct resultaat. Zodra je start met de campagne, gaan jouw advertenties live. Je hoeft niet maandenlang bezig te zijn om resultaat te zien, zoals dat met SEO wel het geval is.
 • Meetbaar. Google Adwords houdt continue de statistieken bij over de prestaties van jouw campagne. Zo zie je welke advertenties het best scoren en kan je bijsturen waar nodig.

NADELEN SEA

 • Niet gratis. SEA is niet kosteloos. Zo betaal je per click op je advertenties. Je bepaalt een dagelijks budget. En op is op. Geen budget, geen advertenties.
 • Geen blijvend resultaat. Zodra je stopt met SEA, sta je niet langer bovenaan in de zoekresultaten en is jouw bedrijf plots onzichtbaar, tenzij je natuurlijk ook organische zoekresultaten hebt.

WERK NU SAMEN SEO- EN SEA-EXPERTEN VOOR EEN HOGE POSITIE IN GOOGLE!

Ben je geïnteresseerd in een succesvolle zoekmachine-marketingcampagne voor jouw bedrijf? Contacteer dan Yellowshape, een digital agency in Antwerpen voor websites, online marketing en website-optimalisatie.

Plan meeting

Plan je graag onmiddellijk een meeting in?

Wil je al eens even zien en horen wie er achter Yellowshape zit? En wat wij voor jou kunnen betekenen? Laat ons dan een vrijblijvende videocall houden. Plan nu zelf een datum en tijdstip in!