Kleuren website: hoe je bezoekers onbewust beïnvloedt

Kleur is naast de structuur van je website misschien wel het belangrijkste aspect van je webdesign. Kleuren beïnvloeden jouw bezoekers onbewust en spelen dus een grote rol in de conversieratio van je website. Lees er meer over in deze blog.

WAAROM ZIJN KLEUREN IN JE WEBSITE BELANGRIJK?

Alle kleuren hebben een emotionele weerklank. We associëren kleuren van nature met emoties. Kleuren prikkelen op een primitieve en onbewuste manier onze gevoelens. En daardoor kunnen ze eenkrachtig marketinginstrumentzijn.

Bij het overbrengen van je boodschap trekt kleur de aandacht en bepaalt het de toon van je bericht. Kleur geeft een gevoel van richting en herkenning waar mensen zich mee kunnen identificeren.

De kleuren in je webdesign-ontwerp moeten doelgericht zijn en betekenis hebben. Je moet weten welke boodschap je wilt uidragen, zodat je kleurkeuzes die weerspiegelen.


WAT DOET WELKE KLEUR?

Rood

Rood mag je niet te vaak gebruiken in je webdesign, want deze kleur schreeuwt om aandacht. Het is de meest opvallende kleur. Daarom wordt rood bijvoorbeeld ook wereldwijd gebruikt in verkeerslichten.

De kleur straalt warmte, energie, kracht, opwinding en passie uit. De keerzijde: mensen associëren rood ook met agressie.

Blauw

Blauw is de kleur van ons brein. In tegenstelling tot rood, is blauw minder uitdagend. De kleur zorgt voor kalmte en seriniteit. Ook is het de kleur van de communicatie. Keer op keer toont research aan dat blauw de favoriete kleuris om te gebruiken in je marketingcampagnes.

Mensen linken de kleur blauw vaak aan intelligentie, vertrouwen, sereniteit, logica, koelte en kalmte. Toch kan de kleur als te kil en koud worden aanzien.

Geel

De juiste gele kleur verhoogt ons gevoel van eigenwaarde. Het is de kleur van vertrouwen en optimisme. Let wel op: te veel van de kleur geel – of de verkeerde toon ten opzichte van de andere tonen in een kleurenschema – leidt ertoe dat ons zelfrespect keldert en angst ontstaat.

Groen

Groen zit in het centrum van het kleurenspectrum en zorgt daarom voor balans. Ook stelt de kleur ons gerust op een primitief niveau. Als de wereld rondom ons veel groen bevat, linkt ons brein dat namelijk aan de aanwezigheid van water.

Het nadeel van groen? De kleur is soms saai en vervelend, wat voor stagnatie kan zorgen.

WERK NU SAMEN MET WEBDESIGN-EXPERTEN EN HAAL MEER KLANTEN BINNEN!

Ben je geïnteresseerd in een succesvol webdesign voor jouw bedrijf? Contacteer dan Yellowshape, een digital agency in Antwerpen voor webcreatie & online marketing.

Plan meeting

Plan je graag onmiddellijk een meeting in?

Wil je al eens even zien en horen wie er achter Yellowshape zit? En wat wij voor jou kunnen betekenen? Laat ons dan een vrijblijvende videocall houden. Plan nu zelf een datum en tijdstip in!